dec 31

Door weer een dag slecht weer en opnieuw het cancellen van onze vlucht, besluiten we om Skaftafell en Svartifoss te laten vallen. In de regen rijden we naar Reykjavik. Om toch iets te gaan bekijken wat binnen beschikbaar is besluiten we dan de Perlan te gaan bezoeken. Een mooi en modern uitziend bezoekerscentrum.

We bekijken een mooie film en spullen die de oorsprong van Ijsland uitleggen. O.a. hoe zuiver het gletsjer water is en dat momenteel hier heel ijsland van drinkwater mee voorzien wordt.

Echter zien we ook in een time-lapse video hoe de gletsjers dunner en korter worden. De grote gletsjer waar we gisteren nog op stonden zal over 150 jaar waarschijnlijk helemaal weg zijn.

Na het inchecken in ons laatste hotel (vanaf nu niet meer verhuizen) kleden we ons om en vertrekken naar ons oudejaars-eten. We hebben een tafel gereserveerd met zicht op de haven. Lekker gerechten paseren de reveu (maar het mocht wel iets meer geweest zijn).

Ondertussen is het nog altijd aan het regenen en besluiten dan ook om nog warme kleding te switchen.

Als eerste lopen we naar een van de plekken waar in de stad een vreugdevuur (bosfire) was gehouden. Nog duidelijk zichtbaar, maar ondertussen wel ruim over zijn hoogtepunt heen.

Dan naar de Hallgrimskirkja kerk, hier staan we niet alleen, vele mensen incl. tv crew staan voor de kerk en we genieten van niet enkel het vuurwerk dat iedereen op een afgesproken plek er kan afschieten, maar ook van de rest van de stad waar we uitzicht over hebben.

Een paar uur non-stop intens vuurwerk, whaaaw. Je wist niet waar je het eerst moest kijken. Zoveel. Tonnen vuurwerk worden er afgeschoten nog nooit zoveel tegelijkertijd gezien.

We sluiten het jaar knallend af met onze champagne fles (aangezien we zelf geen vuurwerk hadden).

191231001 resize

 191231002 resize

 191231003 resize

 191231004 resize