4 Jan - Huskeytocht 2 daagse - heenrit

Vannacht heeft het ook weer flink gesneeuwd.

Na een briefing bij het ontbijt en de uitleg bij een slee gaan we naar de hondjes, ook daar heeft de crew al het complete werk gedaan en staat voor iedereen een slee met huskey's klaar.

De huskey's blaffen van plezier om te mogen gaan lopen, met 30 honden voor de slee en mintens nog eens zoveel in de kennels die ook mee blaffen (wellicht jammer dat ze niet mee mogen) is het een oorverdovend lawaai. Op het moment dat ze 2 meter vertrokken zijn blijven ze stil en hoor je enkel hun getrappel in de sneeuw en de ijzers van de slee glijden over de sneeuw. Het genieten kan beginnen.

Soms door bospaadjes met aan beide kanten bomen en struiken die zo typisch laplands omlaag hangen, soms door open vlaktes waarvan we denken dat het meren of moerasgebied is.

We missen ergens een afslag en dan is het even zweten, letterlijk.
De slees moeten omgedraaid worden en de honden moeten ook de andere kant op gedraaid worden, echter zijn ze dat niet gewend en werken dus niet echt mee.

Onder andere hierdoor, maar vooral ook door de vele nieuwe sneeuw geraken we achter op schema en combineren we middageten en drankpauze.

Het vuurmaken wil vandaag ook niet lukken, maar met wat doorzettingsvermogen lukt het toch en kunnen we genieten van de lekkere pompoensoep met gember.  Daarna is het water koken voor thee en koffie.

We smelten wat sneeuw, ziet apart uit als je sneeuwpot op het vuur zet en genieten nog van een extra warme drank met cake erbij.

Ondertussen is het 14u30 en is de schemering begonnen en moeten we nog een flink stuk, want pas rond 18u komen we aan bij de hut.

Taken worden verdeeld, honden verzorgen, water halen, houtkachels opstoken, eten maken.

Rond 20u kunnen we avondeten en is er ook de sauna warm waar men gebruik van kan maken. Rond 21u30 gaan de eerste al van ons moe maar voldaan naar bedje toe.

Ook de huskey's waren moe, de statistieken liegen er ook niet om. 40km afstand en 250 hoogtemeters !!!

0401 resize

0402 resize

0403 resize

0404 resize

0405 resize

0406 resize

0407 resize

0408 resize

0409 resize

0410 resize

0411 resize